Ce este antemăsurătoarea și care este rolul ei într-un proiect de construcții

Pentru realizarea unui proiect de succes trebuie să definim din ce este formată fundația proiectului, care sunt elementele care dau scheletul ei și care sunt piesele care se așează pe acest proiect. Proiectele din construcții nu sunt nici ele diferite și ținând cont de valoarea mare a acestora, aș zice că din contra, ar trebui să acordăm fiecărei etape mai multă atenție.

construction-silhouette-min-scaled

Experiența noastră în domeniu ne-a făcut să spunem că fundația proiectului de construcții este pusă de arhitect/proiectant împreună cu beneficiarul, scheletul ei este dat de o planificare și bugetare bună a proiectului iar piesele care se așează pe schelet sunt date de execuția proiectului.

În funcție de dimensiunea și importanța proiectului, am împărțit etapele astfel:

Fundație

Studiu de fezabilitate sau Dali, cele două se aplică mai mult pentru proiectele cu fonduri publice, în privat fiind mai degrabă ceva de genul “Știu eu pe cineva care a construit cu banii ăștia” sau o întrebare pe internet despre cât costă casa X sau Y. Despre importanța acestora am scris, pe larg, aici.

Proiectul tehnic, care din păcate pentru lucrul cu fonduri private, de multe ori este privit doar ca un desen și de aici vine și paradigma “de ce ar trebui să plătesc eu pe cineva cu X Euro pe mp pentru un simplu desen?”. Ei bine, să zicem doar că ar fi păcat să construim cantitativ, nu calitativ, iar depre acest lucru puteti citi mai multe aici.

Antemăsuratoarea, subiect pe care o să-l tratăm pe larg în acest articol.

Schelet

Definirea etapelor de execuție printr-un grafic de execuție sau printr-un grafic Gantt, o să revenim cu un articol și pe această temă.

Engineers team discussing issues at construction site flat vector illustration. Foreman looking at construction project plan. Building and engineering concept. Machinery and crane on background

Obținerea unor oferte detaliate pentru execuție. Cine vrea să piardă bani poate să evalueze/oferteze lucrările și pe mp, cine nu, poate citi despre importanța muncii de evaluare/ofertare aici.

Piese de așezat

Execuția lucrării. Având proiectul “așezat” din punct de vedere al timpului de execuție și al bugetului, putem cu adevărat să ne axăm doar pe calitatea cu care se construiește. Faptul că am acordat atenție primelor două etape o să ne ajute să îndepărtăm oamenii care fac proiecte doar ca să dea tunuri și o să ne ajute să dormim liniștiți pentru că lucrăm cu un constructor/instalator care știe să se organizeze și să facă lucrurile profesionist. “Țeparii” nu o să oferteze niciodată pe o listă defalcată de lucrări sau cu un grafic de execuție detaliat.

Acum, că am trecut prin aceste etape, să pornim discuția despre subiectul principal al acestui articol:

Antemăsuratoarea unui proiect de construcții, ce este și cu ce se mănâncă.

La primul pas, în cadrul antemăsurătorii, se determină structura financiară a proiectului și împărțirea acestuia pe etape. Dacă vorbim despre investițiile publice atunci structura este una clară, investiție, obiecte de investiție și devize (stadii fizice ale lucrării). În cazul investițiilor publice se poate merge și cu o structură mai simplă, investiție și stadii fizice ale lucrării (de ex. Terasamente, Structură, Zidărie, Instalații Electrice, Instalații Sanitare, etc).

Al doilea-lea pas constă în determinarea și documentarea materialelor și utilajelor care se vor folosi în lucrare. Este extrem de important ca descrierea lor să fie cât mai completă și bine documentată, astfel încât să poată fi ușor de înțeles de către ofertanți.

Cel de-al treilea pas este unul în care România face notă discordantă față de vestul Europei. Aici vorbim despre măsurătorile care se fac pe baza planurilor, astfel încât să fie determinate cantitățile de materiale. De ce România face nota discordantă? Deoarece în România acest pas este făcut de către proiectanți, deși în vestul Europei această sarcină cade în responsabilitatea ofertantului/constructorului.

5107007

Cred că dacă ne dorim cu adevărat o asumare a răspunderii în ofertare și execuție, atunci constructorul ar trebui să-și facă propriile măsurători, chiar dacă a primit și o listă de la proiectant. În modul acesta eliminăm problemele de genul: proiectantul nu a prins asta sau la operația X a intrat prea mult material.

Pasul patru este valabil, în general, pentru lucrările cu fonduri publice, iar aici se face încadrarea listelor de cantități în articole de cost. eDevize vă pune la dispoziție sute de mii de articole deja încadrate și care au definite consumurile de material, manoperă, utilaj și transport. Aceste articole sunt foarte utile pentru proiectanții care nu au experiența din teren a ofertanților.

În același timp, ele pot fi folosite și de ofertanți, dar recomandarea mea este să le ajustați conform utilajelor și expertizei în execuție din compania voastră, pentru că este clar că o companie care are angajați cu multă experiență poate executa mai rapid o lucrare față de o companie care are oameni formați de curând.

Deoarece antemăsurătoarea face parte din fundația unui proiect de construcții, vă recomand să îi acordați timp și energie pentru că vă va scuti de foarte multe probleme în desfășurarea proiectului, indiferent dacă sunteți beneficiar, arhitect/proiectant sau executant.

În momentul în care nu o să mai ardem etape, atunci o să avem construcții de calitate, executate la timp și în buget. Nu o să ne mai trezim cu întârzieri de luni/ani și de bugete cu minim 50% mai mari decât estimatul inițial.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

4.8 6 votes
Article Rating
Aboneaza-te
Notifica la
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments