Digitalizarea în construcții prin intermediul fondurilor europene: de la programe devize de lucrări la achiziționarea echipamentelor speciale

Sursa foto: Freepik.com

Modul în care mediul este afectat de schimbările climatice a determinat Uniunea Europeană să acționeze prin luarea unor măsuri care să reducă considerabil emisiile de CO2. Statisticile arată că în Europa 40% din consumul de energie provine de la clădiri.

În vederea reducerii acestui consum cât și a diminuării dependenței actuale față de energia provenită din combustibili fosili (cărbune, gaze naturale sau petrol), Comisia Europeană a impus legi care să susțină îmbunătățirea eficienței energetice a clădirilor. Astfel, a luat naștere conceptul de clădire nZEB (nearly Zero-Energy Building) introdus în legislația europeană în anul 2010. Conform acestei directive, toate clădirile construite începând cu anul 2020 trebuie să respecte standardul nZEB.

Ce sunt fondurile europene și cine le poate accesa?

Startul digitalizării instituțiilor publice din țara noastră s-a dat în urmă cu ceva timp, iar anul 2030 este termenul acordat de Uniunea Europeană pentru a avea o Românie digitalizată într-un procent de 100%. Paralel cu acest proces se susține prin intermediul PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență) dezvoltarea mediului de afaceri românesc, IMM-urile putând accesa fonduri europene nerambursabile în vederea implementării digitalizării.

Perioada de înscriere pentru obținerea de fonduri europene care să permită digitalizarea companiilor din mediul privat românesc se desfășoară în intervalul 1 februarie – 30 martie 2023. Granturile cu sume cuprinse între 20.000 și 100.000 euro se acordă în funcție de categoria IMM-ului. Astfel, microîntreprinderile pot solicita o subvenție de maxim 30.000 euro, întreprinderile mici – 50.000 euro, iar întreprinderile mijlocii – 100.000 euro. Dacă cei din prima categorie sunt scutiți de orice investiție personală, este obligatoriu ca deținătorii de întreprinderi mici și mijlocii să contribuie cu un procent de 10% din suma solicitată.

Ce presupune programul de digitalizare

Programul de digitalizare permite companiilor să achiziționeze echipament TIC (calculatoare, laptopuri, imprimante etc.), să investească în crearea unui site de prezentare, să achiziționeze licențe software precum program deviz lucrări, să configureze și să implementeze baze de date, situații legate de logistică, furnizori, resurse umane, să investească în tehnologii blockchain, soluții e-commerce și servicii de tip cloud computing și IoT, să cheltuie sumele necesare pentru serviciile de trecere a documentelor din analog în format digital. Totodată, se vor avea în vedere și cheltuielile obligatorii ce nu pot depăși procentul de 10% din valoarea finanțată, necesare instruirii personalului care va folosi echipamentul TIC achiziționat. Alte cheltuieli pe care compania le poate face, dar fără a depăși limita de 10% din valoarea totală a subvenției pot fi direcționate spre serviciile de consultanță și management necesare proiectului.

Suntem martori ai procesului de digitalizare al României atât în sectorul public cât și în cel privat, dar cum suntem deja obișnuiți, totul se desfășoară lent. Va fi nevoie de timp și de o schimbare a mentalității unora dintre noi pentru a înțelege că digitalizarea are scopul de a ne ușura munca și nu este un inamic pentru joburile noastre. Faptul că va exista o conexiune în timp real între instituții cât și între instituții și cetățeni va contribui la eficientizarea muncii și a timpului nostru.

Specialiștii în domeniu au concluzionat că sectorul energetic are cea mai mare rentabilitate și este domeniul ce înregistrează cele mai mari creșteri. Domeniile IT și construcțiile sunt, de asemenea, în creștere, iar această tendință se va menține și în viitor și, de aceea, se recomandă punerea accentului fix pe aceste ramuri. În schimb, alte sectoare precum cultură, HoReCa sau industria textilă sunt considerate mai riscante în contextul incertitudinii economice actuale.

Condiții pentru a fi eligibil în vederea digitalizării companiei

Sursa foto: Freepik.com

Pentru a fi eligibili pentru programul de digitalizare a IMM-urilor, solicitanții trebuie să îndeplinească o suită de condiții:

  • Să fie o întreprindere mică, mijlocie sau microîntreprindere, înființată cel mai târziu la data de 31 decembrie 2021;
  • Să nu fi avut activitatea întreruptă sau suspendată în anul 2022;
  • Să poată contribui cu 10% din resurse proprii pentru cofinanțare;
  • Să nu desfășoare activități cu produse cu caracter erotic sau obscen, activități din domeniul jocurilor de noroc, precum și cele care contravin ordinii publice și prevederilor legale în vigoare.
  • Să nu se încadreze în categoria de „întreprinderi aflate în dificultate”;
  • Să nu se afle în stare de insolvență, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, lichidare sau să aibă activitatea suspendată temporar;
  • Să nu aibă conexiuni cu industria tutunului (producție, distribuție, prelucrare și comerț);
  • Să nu considere clonarea în scopuri reproductive;
  • Să nu desfășoare comerț sexual;
  • Să nu implice animale vii în scopuri experimentale și științifice;
  • Să nu desfășoare activități de dezvoltare imobiliară sau financiare;
  • Să nu desfășoare activități legate de exploatare/extracție, prelucrare, distribuție, depozitare sau arderea combustibililor fosili solid și a petrolului, precum și investiții legate de extracția gazelor.
  • Să se angajeze să atingă cel puțin 6 dintre criteriile de intensitate digitală la finalul implementării proiectului, conform Indicelui economiei și societății digitale (DESI).

Digitalizarea și programele de devize

Digitalizarea se produce pe etape, iar unele sectoare se adaptează cu o ușurință mai mare comparativ cu altele. În România, studiile susțin că, dintre toate domeniile, cel al construcțiilor este la coada clasamentului în procesul digitalizării, mai slab clasate fiind agricultura și piscicultura. Problema digitalizării în sectorul construcțiilor nu este una particulară țării noastre. Și alte state europene se regăsesc într-o situație similară. Reticența oamenilor față de schimbare, volumul mare de date cât și costurile necesare implementării soluțiilor digitale sunt factori ce influențează adoptarea digitalizării în sectorul construcțiilor. Cu toate acestea, managerii companiilor din domeniul construcțiilor care au înțeles deja beneficiile digitalizării și le aplică în afacerea lor, constată eficientizarea proceselor cât și un control mai bun asupra proiectelor aflate în desfășurare.

Predarea la timp a lucrării și respectarea bugetului inițial sunt, sau ar trebui să fie, prioritare pentru orice firmă de construcții. Organizarea riguroasă a tuturor etapelor necesare implementării unui proiect de construcție pornește de la întocmirea devizelor. Orice proiectant, constructor sau arhitect va centraliza necesarul de materiale, costuri, furnizori, manoperă într-un deviz de lucrări. Digitalizarea îți permite acum să accesezi diverse platforme care îți pot pune la dispoziție un program devize construcții, la care poți avea acces gratuit sau în baza unui abonament lunar sau anual.

Dacă ești curios cum te poate ajuta un astfel de soft, fă o încercare accesând eDevize, unde poți folosi atât varianta de program devize gratuit cât și pe cea mai elaborată la care poți avea acces dacă devii abonat și plătești o taxă anuală. Vei rămâne plăcut surprins să constați cât de eficient este un astfel de program care îți pune la dispoziție devize online, modele devize, devize licitații SEAP, devize instalații cât și posibilitatea de a-ți întocmi simplu și corect devizele necesare obținerii de fonduri europene nerambursabile.

Digitalizarea reprezintă o componentă a viitorului și mai devreme sau mai târziu, urmând propriul ritm, fiecare societate și economie o va adopta și va învăța să o utilizeze în folosul propriu.

Notă: Articolul oferă sfaturi și date consultative și poate fi supus modificărilor.

eDevize - Florin Manoloiu

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Aboneaza-te
Notifica la
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments