Domeniul construcțiilor: planuri și previziuni pentru perioada următoare

Sursa foto: Freepik.com

Situația economică a statelor europene în urma pandemiei a determinat Comisia Europeană să gândească un plan de ajutorare al acestora bazat pe investiții care depășesc 700 miliarde Euro. În calitate de stat membru, România beneficiază de susținerea UE în vederea revitalizării economiei. Banii pe care țara noastră îi va putea accesa se ridică la suma de 29,2 miliarde Euro. Astfel, România ar putea primi 14,2 miliarde Euro în granturi și 14,9 miliarde Euro sub formă de împrumut cu dobândă mică. Pentru a putea accesa aceste fonduri, s-a creat Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ce conține o serie de reforme pe care noi ca țară trebuie să le implementăm astfel încât Comisia Europeană să ne acorde finanțarea. Datele problemei sunt foarte simple: respectăm termenii și termenele impuse de Comisia Europeană în ceea ce privește finalizarea proiectelor de investiții și implementarea reformelor, primim fondurile. În caz contrar, sumele primite pot fi amânate sau chiar reținute. România a primit deja în avans 13% din fiecare sursă de finanțare, iar în ceea ce privește restul granturilor și al creditelor s-a prevăzut ca acestea să fie distribuite sub forma a 10 rate.

Bunăstarea economiei țării noastre este puternic influențată de PNRR, iar investițiile care se vor demara în anul 2023 vor reprezenta un adevărat colac de salvare. Estimările indică o creștere economică de 2,8% pentru anul în curs conform Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNSP), urmând să înregistreze o creștere a PIB-ului pe parcursul următorilor ani (4,8% în anul 2024, +5% în anul 2025 și +4,5% în anul 2026). PNRR include 171 de măsuri, dintre care 107 sunt investiții, iar banii pe care urmează să îi accesăm ca țară sunt împărțiți sub forma a șase piloni. Procentul cel mai mare din întregul buget este alocat primului pilon, care include și sectorul construcțiilor. Comisia Națională de Strategie și Prognoză (CNSP) estimează că în anul 2023 volumul lucrărilor de construcții ar urma să crească cu 6,4%, urmând ca în anii viitori evoluția să fie mai bună (cu 9,3% în anul 2024, 10% în anul 2025 și 7,8% în anul 2026). Cifrele din statistici ne liniștesc, dar realitatea s-ar putea să nu coincidă cu prognoza dată de CNSP. Motivele sunt legate de situația economică prezentă în întreaga lume, de tensiunile politice generate de conflictul ruso-ucrainean, de criza energetică cu care se confruntă majoritatea statelor europene.

Previziuni investiții PNRR în clădiri rezidențiale

PNRR va finanța consolidări și renovări importante, precum și proiecte de eficientizare energetică și utilizare a surselor alternative. Lucrările în producția de energie verde, în parcurile fotovoltaice vor începe anul acesta.

Investițiile PNRR în clădirile rezidențiale se vor desfășura în două direcții: construcția unor clădiri noi destinate tinerilor care provin din medii vulnerabile, însumând un total de 4.418 locuințe la care se adaugă un număr de 1.104 locuințe pentru cadre medicale și didactice care trebuie să își desfășoare activitatea în zone în care momentan accesul la serviciile lor este unul deficitar, cea de-a doua traiectorie vizând reabilitarea energetică a clădirilor rezidențiale. În vederea îmbunătățirii eficienței energetice a clădirilor rezidențiale deja construite, se estimează o investiție în valoare de 1 miliard de euro care ar trebui să acopere o suprafață de 4,3 miliarde de mp. Ca termen de finalizare, este prevăzută luna iunie a anului 2026.

Previziuni investiții PNRR în clădiri nerezidențiale și infrastructură

Clădirile nerezidențiale de pe teritoriul țării noastre vor beneficia de fonduri din partea PNRR fie pentru construcție totală sau reabilitare. Investițiile din acest segment vizează clădiri din domeniul sănătății, al educației cât și infrastructura. Se iau în calcul lucrări de modernizare și extindere a unor secții de terapie intensivă, unități de îngrijire ambulatorie, renovarea unor cabinete aparținând medicilor de familie, cât și finanțarea parțială a 25 de spitale noi. Acestor planuri mărețe li se adaugă pe listă în ceea ce privește sectorul învățământului, construirea unor creșe noi (peste 100), construirea și modernizarea spațiilor pentru recreere și lectură (19.520 ), a unui număr de 6.625 de cantine și 19.130 de locuri de cazare destinate studenților defavorizați, renovarea și creșterea eficienței energetice a unor unități de învățământ cât și construirea unor ”școli verzi”.

Finalul anului 2026 ne-ar putea aduce în plus 429 km de autostrăzi, pentru construcția cărora s-au alocat 3,095 miliarde Euro, la care se adaugă și alte investiții în infrastructură legate de construcția de utilități publice, căi ferate și energia regenerabilă.

Cu atâtea proiecte pe lista PNRR, sectorul construcțiilor va fi foarte solicitat și ocupat în perioada următoare. Întrebarea este dacă constructorii își vor putea onora la timp termenele de predare a lucrărilor, având în vedere deficitul forței de muncă ce amenință piața românească de construcții. Studiile arată că formula salvatoare în vederea combaterii lipsei specialiștilor, a meșterilor și muncitorilor români din domeniul construcțiilor din România o reprezintă importul de forță de muncă asiatică. Astfel, unul din doi antreprenori are angajați asiatici sau intenționează să angajeze persoane din aceste țări. În cazul în care s-ar demara toate proiectele din cadrul PNRR ce vizează segmentul construcțiilor, ar fi nevoie de minim 100.000 de muncitori care să suplimenteze numărul de 420.000 care activează acum în domeniu.

Partea bună a proiectelor PNRR este că va asigura prosperitatea sectorului construcțiilor în perioada următoare dar, în același timp, una dintre reformele pe care PNRR a anunțat că le are în vizor începând cu anul 2025 este renunțarea la facilitățile fiscale de care beneficiază momentan cei care activează în construcții. Dacă această reformă se va adopta, angajatorii din domeniul construcțiilor se tem că vor pierde iar o mare parte din angajații români care se vor orienta spre șantierele din vestul Europei, atrași fiind de câștigurile mai mari cât și de condițiile mai bune de muncă.

eDevize.ro – program devize pentru automatizarea sarcinilor de lucru

Investiții se vor face și în tehnologiile din construcții, acesta fiind un domeniu mult prea puțin digitalizat. De aceea, se încurajează tot mai mult utilizarea softurilor speciale pentru automatizarea unor sarcini repetitive sau care implică diverse calcule, utilizarea dronelor pe șantiere și nu numai.

În vederea câștigării lucrărilor de construcții prin licitație, firmele din România se luptă și cu competiția din alte țări. Pentru a rezista și a performa într-o piață competitivă cum este cea a construcțiilor, un rol important îl joacă organizarea. Există acum programe online care te ajută să întocmești devize online, devize construcții, devize lucrări, devize instalații, devize licitații SEAP etc. Platforma www.edevize.ro îți oferă tot ce ai nevoie pentru a menține ordinea și a ține o evidență a documentelor cu care lucrezi, fiind un program profesional pentru devize de lucrări cu ajutorul căruia lucrezi de 3 ori mai rapid. Cum este posibil? Simplu! Datorită tuturor uneltelor necesare (antemăsurătoare, evaluare, ofertare și decontare), a bazei de norme actuale care conține peste 250.000 de norme și tehnologii din colecția 1981-2022, a devizelor model ce permit editare directă, a setului complet de formulare F1-F6, C1-C11 ce sunt exportabile în orice format, pe care programul ți le pune la dispoziție. Merită încercat, mai ales că este singurul program care îți permite realizarea complet gratuită de devize de la început și până la sfârșit.

eDevize.ro se adresează celor ce se ocupă cu lucrări edilitare, construcțiile civile, construcții industriale, drumuri și poduri și nu numai.

În concluzie, dacă proiectele vizate de PNRR în ceea ce privește investițiile în domeniul construcțiilor vor fi demarate așa cum se preconizează în cursul acestui an, se anunță o perioadă prosperă pentru acest segment din economia țării noastre.

Surse:

eDevize - Florin Manoloiu

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Aboneaza-te
Notifica la
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments