Invatarea in perioada de Coronavirus

O criză precum cea de Coronavirus ia destul de multe de la oameni și, în general, lasă societățile schimbate. Totuși o astfel de criză ne și dă ceva, ceva care ne lipsește mereu… timpul.

Marea problemă a zilelor noastre este timpul: nu am timp să citesc, nu am timp să schimb, nu am timp să învăț, nu am timp să gândesc. Criza de Coronavirus o să aducă multor oameni exact asta, timp. Singurul lucru care rămâne de văzut este cum vor folosi acest timp, dacă îl vor folosi să învețe, să se perfecționeze sau dacă îl vor folosi să se uite la seriale și știri despre cât de rea poate sa devină situația. Tu ce alegi să faci în criza asta?

Noi, la eDevize , am ales calea perfecționatului și, o dată cu asta, am decis să venim în întâmpinarea profesioniștilor din construcții.

Pe toată perioada crizei de Coronavirus o să organizăm seminare online gratuite pentru evaluarea și ofertarea proiectelor de construcții. Suplimentar, pe perioada crizei, toate persoanele care vor să folosească variantele profesionale eDevize dar nu dispun de fondurile necesare vor primi licențe gratuite până la reintrarea lucrurilor în normal.

Învăţând să evaluam şi să ofertam proiectele de construcţii în mod profesionist o să reuşim să reducem risipa şi pierderile din industria construcţiilor, risipă pe care nu ne-o permitem într-o perioadă de contractare economică cum va fi cea din timpul/imediat după criza de Coronavirus, risipă care oricând, în timp, poate genera o criza economică.

Folosind unelte profesionale în procesele noastre, o să reușim să trecem mai ușor peste o altă criză, criza de forță de muncă. Folosind eDevize, un singur om poate să se ocupe de la fel de multe proiecte ca 3 oameni care folosesc Excel-ul sau soluțiile vechi de evaluare și ofertare.

Ce trebuie să fac pentru o evaluare şi o ofertare de succes în construcţii?

1. Să “decojesc proiectul”

Există o vorba în popor care spune că noi „le știm pe toate”. În momentul în care o să ne dăm seama că acest „le știm pe toate” funcționează doar în condiții ideale, atunci o să putem să dezvoltăm proiecte sănătoase. Dacă vreţi să ofertaţi o lucrare iar beneficiarul vă zice din start că el ştie pe cineva care a construit cu 250 Euro/mp, fără să ţină cont de detaliile proieictului şi de etapele de construcţie, atunci puteţi să-i spuneţi că sunt multe companii din piaţă care sunt dispuse să plătească imediat preţul ăsta şi să subcontrazcteze la 300 Euro/mp.

Pentru a putea evalua un cost pe bune, este necesar să „decojești” proiectul până la nivel de operații simple, pentru că doar așa o să-ți dai seama de toți factorii de risc, cum ar fi că trebuie să transporți utilaje, că ai nevoie de pază în șantier, că transporți beton la 40 km sau că în Dobrogea nu găsești balast. În momentul în care faci „decojirea”, toate aceste inflexiuni pot fi descoperite.

2. Să îmi normez propriile operații

Acum, că știu ce tipuri de operații am în proiect, trebuie să știu și cât mă costă fiecare operație și dacă am nevoie de adaosuri. Aici, pot lucra în 2 moduri: modul farmacie , în care pentru fiecare operație trec absolut toate materialele necesare, până la ultima piuliță sau, modul în care pentru fiecare operație pun doar materialul principal, manopera și utilajul (dacă este cazul).

În eDevize o să găsiţi un modul unic în piaţă care va ajuta să vă normaţi operaţiile în doar câteva minute. Iar pe lângă asta utilizand la crearea normelor codurile furnizorilor, o să-mi pot actualiza foarte uşor costurile la fiecare schimbare de preturi

3. Să „măsor” bine lucrarea

Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg, așa că e normal ca înainte să ofertez o lucrare să merg în târg şi să vad exact cum stă treaba. Dacă nu fac pasul ăsta, este foarte posibil să am costuri neprevăzute, care să-mi dubleze prețul lucrării. Discutam acum ceva vreme cu o persoană care făcuse construcții în Germania și-mi spunea că acolo nu se poate concepe o companie de construcții care să nu aibă măcar un proiectant angajat pentru a scoate liste de cantități și un om care să normeze listele de cantități în funcție de specificul lucrării.

Crestere sustenabila pentru piata constructiilor

Pentru cazurile în care nu reuşim să avem un om special pentru zona de normare, eDevize pune la dispoziţie un sistem de evaluare pentru ofertare prin asistare computerizată inteligentă, care invaţă preferinţele şi ajută la normarea rapidă.

Practic aceeaşi persoană care scoate lista de cantităţi, face rapid şi normarea.

4. Să îmi repartizez bine marja

Se pare că astăzi este ziua maximelor așa că, ținând cont că banii fac lumea să se învârtă, atunci nici eu nu ar trebui să-mi ofertez proiectele cu o marjă liniară.

Dacă fac asta s-ar putea să:

  • câștig prea puțin în stadiile incipiente ale lucrării si în cazul unei întârzieri să nu am cu ce să-mi plătesc oamenii;
  • câștig prea puțin în stadiile incipiente și beneficiarul nu mai finalizează lucrarea cu mine, pentru că a găsit pe altcineva mai ieftin la finisaje;
  • să blochez banii firmei pentru o perioadă lungă, pentru că beneficiarului i se taie finanțarea, sau pentru că se schimba cadrul politic.

Cu eDevize este ușor să merg cu marja diferită, pe grupuri diferite de lucrări.

Trecând prin cei 4 pași de mai sus, pot să-mi evaluez foarte ușor și exact costul lucrării și să nu mai execut proiecte „în orb”. Piața construcțiilor trebuie să adopte cât mai multe soluții IT care să automatizeze procesele și să ne ajute să creștem în condițiile acestea de criză socială și de forță de muncă.

Perioada urmatoăre va fi una grea pentru noi toţi, dar dacă o gestionam bine la finalul ei vom putea să ieşim mai puternici ca ţară, comunităţi şi companii cât şi la nivel personal.

Dacă aveţi nevoie de o licenţă profesioanală eDevize pe care sa o folosiţi în perioada crizei de Coronavirus şi nu dispuneţi de fondurile necesare, puteţi să vă lasaţi datele mai jos şi o să vă contactam noi pentru a vă oferi o licenţă gratuită.

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Aboneaza-te
Notifica la
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments