Anul 2019 a venit cu o crestere spectaculoasa in constructii. Cum va arata 2020?

Anul 2019 a venit cu pachetul de facilităţi fiscale din OUG114, pachet care a propulsat sectorul construcţiilor.

Crestere economica in domeniul constructiilor in anul 2020

În perioada 01.01.2019- 31.10.2019, sectorul construcţiilor a crescut în serie ajustată cu 22,9% (chiar dacă în perioada Ianuarie – Martie a subperformat) faţă de perioada similară a anului trecut, cea mai bună performanţă fiind obţinută de segmentul clădirilor nerezidenţiale cu +35,5% în serie ajustată.

Dacă vorbim strict despre investiţii nete în construcţii, în perioada analizată mai sus, investiţiile au fost de 35,6 mld. lei (53% din totalul investiţiilor), cu un plus de 34% faţă de perioada similară din 2018.

Cel mai probabil anul se va încheia cu o creştere de +25% în sectorul construcţiilor, o creştere nu doar foarte bună, dar şi prima din 2015 până acum, iar investiţiile publice în construcţii ar putea ajunge la 41 mld. de lei, o cifră similară cu cea din 2015 (în 2016, 2017 şi 2018 investiţiile publice au fost mult mai mici). Dacă mai aveam nevoie de vreo dovadă că sectorul construcţiilor nu are cum să performeze fără investiţii publice, cifrele ne-o oferă din nou.

Toate bune şi frumoase, dar ce se aşteaptă de la 2020?

1. Facilitati fiscale

La gala “Star Construct”, organizată de Federaţia Constructorilor (FPSC), domnul prim-ministru Ludovic Orban a declarat că, deşi nu este fanul facilităţilor fiscale acordate doar anumitor categorii de angajaţi, guvernul nu va schimba nimic în această zonă şi că facilităţile fiscale pentru construcţii vor continua aşa cum au fost stabilite în OUG114. O veste foarte bună ţinând cont de deficitul de forţă de muncă din Romania, în general şi din industria construcţiilor în particular (mai multe informaţii despre deficitul de forţă de muncă găsiţi aici).

2. Proiectul de buget

Haideţi să ne uităm pe proiectul de buget publicat în noaptea trecută pe site-ul Ministerului Finanţelor. Pentru anul 2020 se preconizează o creştere economică de 4,1% şi o creștere a investițiilor cu 6,3 miliarde de lei. Aici avem o mică neconcordanţă, deoarece până la 31 octombrie 2019, INSSE-ul ne informa că avem investiţii în valoare de 67 de miliarde de lei (asta înseamnă că până la finalul anului ar putea să ajungă la 80 de miliarde), din care 53% sunt făcute în lucrări de construcții noi, iar pentru la anul se estimează investiții de 4,5% din PIB ceea ce ar însemna 50,8 miliarde de lei. Presupun că această creştere a investiţiilor cu 6,3 miliarde de lei se bazează pe faptul că în 2020 avem un final de ciclu pe fonduri Europene şi că asta va genera o absorbție mai mare.

În plus, s-a diminuat considerabil suma alocată PNDL (de la 6,9 mld de lei în 2019 la doar 2,2 mld de lei în 2020). Astfel, practic, se vor diminua cheltuielile de investiţii făcute la nivel local şi vor creste cele de la nivel naţional. Aici va trebui să aşteptăm forma finală a bugetului, pentru că intuiţia îmi spune s-ar putea să avem o creștere a fondurilor alocate PNDL.

3. Fonduri structurale şi an electoral

Aşa cum scriam mai sus, anul viitor se încheie programul de fonduri structurale şi investiţii 2014-2020, ceea ce ar trebui să genereze o creştere a absorbţiei de fonduri europene. În plus, anul viitor este şi an electoral, iar experienţele trecute ne-au arătat că în anii electorali cresc investiţiile în construcţii.

Una peste alta, anul 2020 se anunţă unul bun pentru construcţii, la un nivel în cotă reală cel puţin egal cu 2019 şi cu un potențial de creștere de aproximativ 5% în cotă reală. Totuși, ca această creștere să fie realizabilă şi sustenabilă pe termen lung trebuie să ţinem cont de câţiva factori:

  • trebuie să avem predictibilitate şi stabilitate în zona proiectelor şi politicilor publice (aşa cum spunea şi domnul Cristian Erbaşu la Gala „Star Construct”)
  • trebuie să găsim soluţii pentru a depăşi criza de forţă de muncă
  • trebuie sa creştem gradul de organizare din companii astfel încât să nu se mai irosească resursele. Aici puteţi vedea 8 paşi prin care putem organiza/reorganiza compania ca să facem fata viitorului
img_christmas-min-1

Florin Manoloiu

Commercial and Tendering Director|eDevize

0 0 votes
Article Rating
Aboneaza-te
Notifica la
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments